Ölbräserade fläskkotletter med gräddskysås och smachade potatisar

Ölbräserade fläskkotletter med gräddskysås och smachade potatisar

Dessa supermöra ölbräserade fläskkotletter serveras med gräddskysås, en fräsch äpple/betsallad och smachade potatisar.

För 4 personer
Ingredienser
  • 4 st Scan fläskkotletter
  • 2 schalottenlökar - skivade
  • 1 vitlöksklyfta - finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 tsk rosmarin
  • Salt och peppar
  • 1 burk 33 cl mörk öl
  • 2 dl kalvfond
  • 1,5 dl grädde

Smachade potatisar

  • 1 kg småpotatis - typ delikatesspotatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor - rivna
  • 1 dl finhackad persilja
  • Salt peppar
  • 2 dl riven lagrad ost

äpple/betsallad

  • 1,5 syrligt äpple - fint strimlat
  • 1-2 rödbetor - fint strimlade
  • 0,5 citron - zest och juice
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar
Gör så här Salta och peppra kotletterna och bryn dem sedan i smör i en djup stekpanna eller stekgryta. Tillsätt lök och vitlök samt rosmarin och bryn ytterligare några minuter. Tillsätt öl och låt puttra ett par minuter innan kalvfond och grädde går i. Låt puttra på låg värme under lock i ca 30 minuter tills kotletterna är riktigt möra.

Sätt ugnen på 220 grader. Koka potatisen nästan klar, häll av och lägg ut på en plåt. Använd en liten kastrull och tryck till potatisarna med undersidan så de blir platta - ca 1 cm höga. Mixa ihop olivoljan med vitlök och persilja - ringla oljan över potatisen, salt och peppra och avsluta med riven ost. Tillaga potatisen i ugnen ca 20 minuter tills de är gyllne och krispiga.

Blanda strimlade betor och äpplen - dressa med citronzest och juice, olivolja och smaka av med salt och peppar